विज्ञापन बन्द गर्नुहोस्

Vzpomínáte si, kdy Google přešel pod nově vzniklou společnost Alphabet? Stalo se tak počátkem srpna roku 2015, a jedná se o jednu z událostí, které si připomeneme v našem dnešním článku. Kromě toho na dnešek připadá například také výročí narození Jana A. Rajchmana nebo výročí dne, kdy se iTunes Music Store konečně mohl pochlubit jedním milionem skladeb v nabídce.

Narodil se Jan A. Rajchman (1911)

10. srpna roku 1911 se v Anglii narodil Jan Aleksander Rajchman – vědec a vynálezce polského původu, který je považován za jednoho z průkopníků výpočetní techniky a elektrotechniky. Rajchmanův otec, Ludwik Rajchman, byl bakteriolog a zakladatel organizace UNICEF. Jan A. Rajchman v roce 1935 získal diplom na Švýcarském federálním technologickém institutu, o tři roky později získal titul doktora věd. Na svém kontě má celkem 107 patentů, souvisejících většinou s logickými obvody. Rajchman byl členem řady elitních vědeckých spolků a asociací, a působil také v čele RCA Computer Laboratory.

Jan A. Rajchman

Million skladeb na iTunes (2009)

10. srpen roku 2004 byl významným také pro společnost Apple. Ta totiž v daný den slavnostně oznámila, že hudební virtuální obchod iTunes Music Store má v nabídce již úctyhodný jeden milion skladeb. Uživatelé mohli v iTunes Music Store nalézt skladby od všech pěti hlavních hudebních vydavatelství a zhruba šesti stovek menších nezávislých vydavatelství z celého světa. Apple se v té době mohl také pochlubit 70% podílem v celkovém počtu legálních stažení jednotlivých skladeb i celých alb, a iTunes Music Store se stal světovou jedničkou mezi online hudebními službami.

Google a Alphabet (2015)

10. srpen roku 2015 se pro společnost Google stal dnem zahájení restrukturalizace, v jejímž rámci přešla pod nově vzniklou firmu Alphabet. Do vedení Googlu nově nastoupil Sundar Pichai, který se v minulosti věnoval například práci na prohlížeči Google Chrome nebo operačním systému Android. Generálním ředitelem společnosti Alphabet se stal Larry Page, Sergej Brin se stal jejím prezidentem.

प्रविधिको क्षेत्रमा मात्र होइन अन्य घटनाहरू

  • NASA vysílá na Měsíc svou umělou družici jménem Lunar Orbiter I (1966)
.